محمد رضا همچنين اموالي را هم از پدرش به ارث برده بود.اين اموال که توسط رضا خان با زور و سر نيزه از مردم ايران غصب گرديده بود شامل حدود دو هزار ده و مزرعه مي شد که بيش از ۱۲۰۰ مورد آن به طور کامل و مابقي به صورت ۵۰ درصد در اختيار پهلوي قرار داشت.
به نقل از "
ره به ري" : اسنادي از منزل سناتور شاه و فراماسونر وابسته به رژيم پهلوي ، محسن فروغي(فرزند فروغي معروف) کشف شد که بر اساس آن محمد رضا پهلولي قراردادي را با يک شرکت فرانسوي به نام ژانسن منعقد کرده و بر اساس آن قرار بود ، مبلغ ۱۱٫۵۰۰٫۰۰۰ فرانک جهت تهيه مبلمان و تزئينات کاخ منحوس اشرف پهلوي پرداخت شد.(۱)
در گزارشي عجيب تر امده بود که محمد رضا با پرداخت ۳۰۰ ميليون دلار به خريد ۳۱ کاخ در بهترين مناطق دنيا اقدام کرده است.
مهم ترين اين قصرها در مناطق ذيل واقع شده است :
پاريس در جاده ي مونتين
جاده فوش
سن موريس
ژنو
جزيره ماژورکا
جالارتشا
آلمان
تونس
يورلي هيلز
نيويورک
تگزاس
نيوجرسي
موضوع زماني جالب مي شود که بدانيد: مجله نيوزويک در گزارشي که در سال ۱۳۵۸ منتشر کرد ، دارايي محمد رضا پهلوي را بيش از ۲۲ ميليارد دلار عنوان کرده است.
بر اساس آنچه که در سال ۱۹۶۵ در مجله نيشن تحت عنوان “راز بيليون دلاري” منتشر شد ، بخشي از دريافت ها از حساب شماره ۲۰-۲۱۴۸۹۵ بنياد پهلوي در اتحاديه بانک سوئيس به شرح زير است (در اين مقاله به تاريخ صدو چک ها نيز پرداخته شده بود ) :
بنياد پهلوي از: شرکت ملي نفت ايران ۲۰ ميليون دلار
سازمان برنامه ۱۰ ميليون دلار
وزارت دارايي ۲۵ ميليون دلار
محمدرضا پهلوي ۵۵ ميليون دلار
اشرف پهلوي ۶ ميليون دلار
ديگر پهلويها ۱۵ ميليون دلار
ناگفته نماند که اين مقادير تنها طي دو سال و اندي (۱۹۶۰ تا ۱۹۶۳) و فقط به يک شماره حساب بنياد پهلوي واريز و از آن برداشته شدهاند.(۲)
محمد رضا همچنين اموالي را هم از پدرش به ارث برده بود.
اين اموال که توسط رضا خان با زور و سر نيزه از مردم ايران غصب گرديده بود شامل حدود دو هزار ده و مزرعه مي شد که بيش از ۱۲۰۰ مورد آن به طور کامل و مابقي به صورت ۵۰ درصد در اختيار پهلوي قرار داشت.
با کودتاي ۲۸ مرداد ورق عوض شد و همزمان با الغاء بسياري از دستاوردهاي جنبش، املاک نيز مجدداً به شاه تعلق يافت و در اين زمان املاک سلطنتي عبارت بود از ۱۲۷۷ ده که تماماً و ۷۰۶ ده که قسمتي از آن متعلق به شاه بود به اضافه ۱۹۷۵ مرتع و مشاعاً ۲۲۸۱ قطعه مستغلات.(۳)
اين املاک به طور عمده در استانهاي ساحلي درياي خزر، قسمتي در کرمانشاه و قسمتي نيز در خراسان قرار داشت و درآمد ساليانه آنها ۸۸ ميليون ريال تخمين زده ميشد. شاه که با يک بار تجربه آموخته بود املاک بزرگ از دست رفتني هستند و نيز براي اجراي نقشه آمريکاييها در مورد فروش زمين به دهقانان و اشاعه مناسبات سرمايهداري در ده، به فروش قسمتي از املاک خود ادامه داد. به قول دکتر وليان ۵۱۷ ده به مساحت ۲۰۰ هکتار به دهقانان – و البته به بهاي گزاف – فروخته شد. دهقانان مجبور بودند مجموعاً ۱۲۰ ميليون تومان به بانک عمران، که مأمور جمعآوري اقساط زمين بود بپردازند.(۴)
به هر رو، در فروردين ماه ۱۳۴۱ فروش املاک سلطنتي به دهقانان خاتمه يافته اعلام شد. ولي در سال ۱۳۴۵ روزنامه اطلاعات خبر از واگذاري ۵۸۹ ده و مزرعه از املاک سلطنتي به سازمان اصلاحات ارضي براي فروش و پرداخت بهاي آنها به بنياد پهلوي داد (۱۹ دي ۱۳۴۵) و معلوم شد که اعلام خاتمه فروش املاک سلطنتي، دروغي بيش نبوده است. درباره فروش اين املاک ديگر هيچگونه اطلاعي منتشر نشد.
اگر فرض بر اين باشد که اين ۸۹ ده و مزرعه هم به فروش رسيدهاند، باز شاه مالک حدود ۱۰۰۰ ده از همان املاک غصب شده رضاخاني است که محمدرضا پهلوي به زور کودتا مجدداً غصب کرده است. ناگفته نماند که برخي از دهات به اصطلاح فروخته شده به دهقانان در واقع به خواهران و برادران شاه داده شده بود. به عنوان مثال حدود ۳۷۰۰ هکتار زمينهاي دشتناز در ۲۰ کيلومتري شمال شرق ساري و به فاصله ۱۸ کيلومتري دريا به عبدالرضا پهلوي واگذار شد.(۵)
۱-کوثر ج ۳، ص ۱۸۸
۲-۷٫ آرشيو مرکز اسناد انقلاب اسلامي، کد ۱۷۷۳٫
۳٫ آرشيو مرکز اسناد انقلاب اسلامي، کد ۱۷۷۳٫
۴٫ آرشيو مرکز اسناد انقلاب اسلامي، کد ۱۷۷۳٫
۵٫ آرشيو مرکز اسناد انقلاب اسلامي، کد۱۷۷۳
انتهاي پيام/ش